Seksualundervisning er meget mere end at trækken et kondom over en banan. Seksualundervisning som oplysning om kønslivet har eksisteret i Europa siden 1700 tallet. Der blev der for første gang offentliggjort skrifter der oplyste om sex. Men det var meget tys-tys og uformelt.
Først fra begyndelsen af sidste århundrede kom ideen om formaliseret seksualundervisning på den politiske og pædagogiske dagsorden. Indtil da, blev kønslivet højst strejfet i fagene zoologi og biologi. Fra omkring 1920 blev ideen om at formalisere seksualundervisning til folkeskolen positiv modtaget, af mange politikere og pædagoger.
Emnet blev dog ved med at være kontrovers, ikke mindst pga. kirkernes fordømmelse. Men kort efter 2.verdenskrig gjorte Københavns kommune som den første ”seksualbelæring” som obligatorisk, senest fra udgangen af 7. klasse. Det var dog stadig mest kønslivets biologi der blev undervist i. Fx skulle kondomer og anden form for prævention omtales kun kort og ”uden unødvendige detaljer.
Lærerne fik det først at vide i 2007
Selv om der allerede har været obligatorisk seksualundervisning fra 1946, blev lærerne først uddannet i det siden 2007. Der blev de danske lærerseminarer for første gang forpligtet til at udbyde kurser i seksualundervisning.
I dag er seksualundervisning stadig et ”timeløst” skolefag. Men der bliver eksperimenteret meget. Foreningen Sex & Samfund spiller en stor rolle i udviklingen af pædagogiske metoder. Sex & Samfund tilbyder også supplerende seksualundervisning udenfor skolen. Bl.a. som internetbaseret rådgivning, telefon hotlines etc.
Der kan du henvende dig anonymt. Du kan få svar på spørgsmål angående brug af kondomer, eller din seksuelle orientering, eller noget helt tredje.
Seksualundervisning er underlagt Socialstyrelsens regler
Socialstyrelsen udgiver en håndbog der hedder ”Seksualitet på dagsordenen” Der findes hjælp til dem der gerne vil udvikle deres kompetencer på området. Håndbogen fortæller også hvor du kan finde hjælp til vejledning og oplæring indenfor emnet.
I håndbogen vil du også se hvad lovens rammer for seksualundervisning er. Der findes nemlig en del hårdføre skrøner. Nogle tror for eksempel at man kan blive straffet for at udbrede information om onani. Disse skrøner er ikke helt uden berettigelse. Det har nemlig engang været strafbart.
Også at hjælpe (ugifte) personer med at få samleje har engang været strafbart under rufferiparagraffen. Det er det ikke længere. Lige så lidt er det strafbart at hjælpe med at finde kontakt til en prostitueret. Hvis det var sådan, ville mange Ekstrablad medarbejdere vel sidde bag tremmer. Det er heller ikke strafbart at uddele kondomer til mindreårige.
Strafbart er:
- at udøve seksualoplæring for en person der modsætter sig det
- at stille op som en seksualpartner med henblik på seksualoplæring
- at tilbyde seksualoplæring til børn under 15 år. Denne gruppe må kun få seksualvejledning
Brug af kondomer er en vigtig del af seksualundervisning
Det er vigtigt, at unge lærer hvordan et kondom bruges korrekt. Kun ved korrekt brug kan kondomer beskytte os mod både kønssygdomme og uønsket graviditet. Selv om der findes mange andre former for prævention, så er kondomer stadig den mest effektive metode.
Men endnu vigtigere er kondomer som beskyttelse mod kønssygdomme. Det er meget normalt i dag, at vi har samleje med skiftende partnere. Og for hver partner stiger risikoen for at smitte eller blive smittet af en kønssygdom. Selv de relativt harmløse kønssygdomme som gonorré og kyssesyge er meget ubehagelige og kan medføre komplikationer.
Et kondom er en simpel løsning for at holde disse problemer fra livet.
Skriv en kommentar